Werelddag Pulmonale Hypertensie

WPHD 2022

Op 5 mei wordt over heel de wereld aandacht gevraagd voor de zeldzame ziekte Pulmonale Hypertensie. Gezien de pandemie de afgelopen 2 jaar ons leven heeft beheerst, was het ook stil rond WPHD-dag.

Maar dit jaar hebben we onze dag in de kijker gezet. Het was om technische redenen niet mogelijk op 5 mei maar een dagje later waren we paraat. Na veel wikken en wegen met de dienst communicatie van UZ Leuven, campus Gasthuisberg kregen we toelating om een stand op te zetten op een strategische plaats, namelijk ter hoogte van de bibliotheek.

Enkele bestuursleden en de gespecialiseerde verpleegkundigen Pulmonale hypertensie bemanden de stand. De dag kwam langzaam op gang met mondjesmaat wat passanten die veel belangstelling en vragen hadden over PH.

Maar tijdens de middagpauze van de artsen en verpleegkundigen werd onze stand overspoeld. We gaven uitleg over de ziekte en het merendeel van de bezoekers reageerde verbaasd. De infographic was een groot succes, vooral omdat je in één oogopslag veel info krijgt. Ook hadden we voor elk een klein geschenkje, namelijk een doosje muntjes met ons logo. Alsook werden er notaboekjes verdeeld.

Je kon er ook een fietsproef laten uitvoeren. Er werden dan extra gewichten ter hoogte van de polsen en de enkels aangebracht. Ook een neusknijper en een rietje in je mond moesten je een gevoel geven van wat het betekent om PH-patiënt te zijn. De deelnemers waren geschrokken dat dit zo moeilijk was en dat het ook een impact heeft op je leven.

Om 14 u hebben we de aftocht geblazen omdat onze hele voorraad op was. We waren supercontent, gelukkig, stemloos en moe maar het was een onvergetelijke dag.

Deel deze pagina: