Nieuwe guidelines voor de behandeling van pulmonale hypertensie

guidelines pulmonary hypertension
Foto ®G.Meszaros

Deze maand zijn de nieuwe richtlijnen voor de diagnose en behandeling van PH voorgesteld op het congres van de European Respiratory Society (ERS) in Barcelona, nadat ze daar een week eerder al werden voorgesteld op het congres van de European Society of Cardology (ESC).

De richtlijnen worden ongeveer om de 5 jaar herbekeken, waarbij nieuwe bevindingen en resultaten van onderzoeken worden omgezet naar naar een leidraad voor bij de diagnose en behandeling van mensen met pulmonale hypertensie.

De nieuwe richtlijnen zijn het resultaat van 2 jaar hard werken door de prof en haar collega’s, maar voor de allereerste keer ook door twee patiëntenvertegenwoordigers. Pisana Ferrari (Italië, Alliantie voor PH) en Gergerly Meszaros (PAH Europe) namen de honneurs namens ons, de patiënten waar. Zij legden vooral de nadruk op de psychosociale ondersteuning, communicatie, sex gerelateerde issues (incl zwangerschap en geboorte), gezondheidsvaardigheden, geïnformeerde beslissingen, palliatieve zorg en patiëntenverenigingen.

Voor het eerst is er ook een zogenoemde ‘lay summary’ gemaakt van de guidelines, waar op niveau van de patiënt de belangrijkste punten worden aangehaald (Engels).

Documenten:

Lay summary (link lay summary)
Publicatie Guidelines in the European Heart Journal

Guidelines PH
Deel deze pagina: