Sotatercept goedgekeurd door FDA!

Sotatercept

Op 26 maart heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) het nieuwe geneesmiddel Sotatercept goedgekeurd. Dit betekent dat het veilig en effectief bevonden is om op de Amerikaanse markt te brengen. In Amerika zal het geneesmiddel onder de naam ‘Winrevair’ op de markt komen.

Waarom is dit groot nieuws?

Sotatercept is het eerste geneesmiddel dat niet enkel de symptomen van Pulmonale Arteriële hypertensie (PAH) aanpakt. Voor het eerst wordt ook de oorzaak van de ziekte aangepakt.

Bij PAH is de aanmaak zijn de longslagaders vernauwd doordat de gladde spiercellen in de wand van het bloedvat zich vermenigvuldigen. Medisch gezien wordt het evenwicht verstoord tussen bepaalde stoffen die de bloedvaten vernauwen (een overschot aan endotheline) en bepaalde stoffen die de bloedvaten verwijden (tekort aan prostacycline of stikstofmonoxide). Als gevolg hiervan wordt de bloedvatwand dikker, wat de bloeddoorstroming belemmert. De druk in de longslagaders stijgt.

Deze medicatie richt zich op het herstellen van het evenwicht van de stoffen die zorgen voor de aanmaak en afbraak van cellen in de bloedvaten. Dit betekent dat de progressie van de ziekte wordt afgeremd en mogelijks zelf omkeert.

Voor wie is dit groot nieuws?

Voor mensen met Pulmonale Arteriële Hypertensie (PAH, groep I).

Wanneer zal deze medicatie in Europa en België beschikbaar zijn?

Dezelfde aanvraag tot goedkeuring loopt momenteel bij het European Medicines Agency (EMA), de officiële instantie die bekijkt of een medicatie goedgekeurd kan worden voor de Europese markt. Er wordt verwacht dat deze goedkeuring later dit jaar zal volgen. Daarna volgen nog de prijsonderhandelingen op nationaal vlak, gemiddeld duurt dit ongeveer een jaar. We verwachten dus dat de medicatie eind 2025/begin 2026 beschikbaar zal zijn voor de Belgische patiënten.

Meer info?

Bekijk dan zeker eens de webinar over deze nieuwe medicatie door Professor M. Delcroix of ons nieuwsbericht van oktober 2022 over de nieuwe therapie.

Deel deze pagina: