Wat een waardevolle en inspirerende bijeenkomst was dat op de ELF Patiënt Organisation Network Day! Het thema van dit jaar, “Aansturen van beleid en veranderingen in de gezondheidszorg”, is van cruciaal belang. Zeker in het licht van de uitdagingen waarmee patiëntenorganisaties en hun achterban vandaag de dag worden geconfronteerd.
Aan de alarmbel voor Luchtvervuiling
Dr. Maria Neira’s presentatie belichtte een urgent probleem: de impact van luchtvervuiling op de volksgezondheid. Het feit dat luchtvervuiling verantwoordelijk is voor ongeveer 7 miljoen sterfgevallen per jaar is schokkend. En het idee dat een kwart van deze sterfgevallen vermeden kan worden door te streven naar gezondere lucht, biedt zowel een uitdaging als een kans voor patiëntenorganisaties om zich in te zetten voor verandering. De rol van awareness campagnes zoals Clean Air Day is essentieel. Het samenbrengen van stemmen kan helpen om beleidsmakers onder druk te zetten en de aandacht te vestigen op deze belangrijke kwestie.
Sensibiliserings- en educatiecampagnes; enkele mooie voorbeelden
De presentaties van Nicole Hass en Evi Chatziandreou over de sensibiliserings- en belangenbehartigingscampagne voor COPD in Spanje en een educatieprograma voor longkanker en luchtwegaandoeningen in Griekenland laten zien hoe effectief het kan zijn om samen te werken en om de stem van patiënten te laten horen in de politiek en bij zorgverleners, maar ook aan het grote publiek. Dit soort initiatieven kunnen dienen als inspiratie voor andere landen en organisaties.
Het ‘Twinning project’ van Cystic Fibrosis Europe, een voorbeeld van patiëntgedreven gezonheidszorg
Het ‘Twinning project’ Cystic Fibrosis Europe dat werd voorgesteld door Hilde De Keyser is een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen ervaren en minder ervaren centra. Het idee dat patiëntenverenigingen een actieve rol spelen in het vormgeven van zorgtrajecten en dat ze beschouwd worden als volwaardige gesprekspartners, is essentieel. Dit benadrukt het belang van een patientgedreven benadering in de gezondheidszorg, waar de behoeften en ervaringen van patiënten centraal staan. “We wensen niet alleen een zitje aan de tafel, het is ONZE tafel”, verwoordt de spreekster gevat.
Samen zoeken naar uitdagingen en oplossingen
De werkgroepen in de namiddag zijn een fantastische manier om de samenwerking verder te verdiepen en om praktische oplossingen te vinden voor de verschillende uitdagingen. Het is belangrijk dat patiëntenorganisaties zich niet alleen bezighouden met belangenbehartiging, maar ook actief betrokken zijn bij het ontwikkelen van nieuwe strategieën en oplossingen, vooral op het gebied van toegang tot gezondheidszorg, digitale zorg en klimaatverandering.
Al met al lijkt de ELF Patiënt Organisation Network Day een waardevolle kans te zijn geweest voor netwerken, leren en het versterken van de onderlinge samenwerking tussen patiëntenorganisaties wereldwijd. Het geven van een stem aan patiënten en het samenwerken aan oplossingen zijn cruciale stappen richting een betere toekomst voor iedereen die met longziekten te maken heeft.