Dit vraagt een ijzersterke planning en voorbereiding. Plan goed op voorhand en anticipeer op problemen. Sluit een reisverzekering af voor het geval je niet kan vertrekken of vroeger naar huis moet terugkeren.
Kiezen van bestemming
Reizen en verblijven in de bergen mag tot op een hoogte van 1.200 meter. Hoger is er een te groot tekort aan zuurstof en dat kan leiden tot verergering van de pulmonale hypertensie.
Hou rekening met het weer en het klimaat. Van hitte, maar ook van kou, gure wind en mist kan je kortademig worden.
Kijk vooraf na of er aan de verblijfplaats een steile helling is, of veel trappen. Misschien moet je wel ver stappen naar de ingang.
Zorg dat je kan slapen in een rookvrije kamer met airco.
Hoe lang is de reistijd? Ga je met de auto, de trein of het vliegtuig?
Indien je medische zorg ter plaatse nodig hebt, zoals thuisverpleging of zuurstoflevering, kan je dit best vooraf regelen.
Op de site van PH Europe, kan je op een kaart zien waar er zich in het buitenland gespecialiseerde PH centra bevinden. Kijk na of er één in de buurt van je bestemming is: https://www.phaeurope.org/specialists
Medicatie
Controleer je voorraad medicijnen en vul aan indien nodig. Zorg dat je voldoende medicatie meeneemt, dus meer dan strikt nodig voor je verblijf.
Maak een lijst op met je huidige medicatie, de hoeveelheid en het uur van inname. Voor sommige medicijnen is het nuttig om te vermelden hoe dit toegediend wordt. Draag deze lijst altijd bij je.
Misschien is het handig om een kort overzicht van je medische voorgeschiedenis en huidige aandoeningen op te maken, eventueel in het Engels of het Frans. Vermeld daarin je bloedgroep, mogelijke allergieën en je bloeddruk, hartritme en INR (bloedstolling) in normale omstandigheden. Dit overzicht kan dan in geval van nood tijdens de reis aan een arts worden gegeven.
In andere landen zijn geneesmiddelen soms gekend onder een andere naam. Neem best de originele verpakking mee of de bijsluiter, zodat het actieve bestanddeel gekend is.
Neem voldoende medicatie mee voor bijwerkingen of voor andere klachten, zoals diarree of misselijkheid.
Indien je zuurstof gebruikt, zoek dan op hoe je dit het makkelijkst kan regelen voor je reis. Dit kan via een reisset of door levering van zuurstof op je verblijfadres
Denk aan de nodige attesten van het ziekenfonds of van de behandelende PH specialist.
Reizen met het vliegtuig vraagt extra voorbereiding. Overweeg welke medicatie je in handbagage meeneemt en welke niet. Vloeistoffen kunnen bevriezen in het bagageruim, maar om ze te kunnen meenemen in de handbagage heb je een attest nodig. En wat met spuiten en naalden? Mogelijk heb je zuurstof nodig, omdat de luchtdruk in een vliegtuig aangepast wordt. Denk dan aan een attest met diagnose, zuurstofdebiet en duur van de zuurstoftoediening tijdens de vliegreis en bij de landing. Informeer goed vooraf bij het reisbureau of de vliegmaatschappij, want de reglementen en voorschriften kunnen verschillen. Doe dit minstens zes weken op voorhand.
Consultatie PH specialist
Bespreek je reisplannen met je behandelend PH-specialist.
Mag ik reizen? is mijn bestemming geschikt? Mag ik met het vliegtuig? Heb ik zuurstof nodig?
Heeft het andere klimaat of het andere eten invloed heeft op mijn medicatie? Zijn er andere bijwerkingen te verwachten zoals sneller verbranden?
Wat moet ik doen bij andere klachten, zoals diarree? Neem ik hiervoor extra medicatie mee? Moet ik dan een extra dosis innemen?
Hoe neem ik mijn medicatie bij een tijdsverschil tussen hier en de bestemming?
Informeer naar gespecialiseerde centra op je bestemming.
Vraag voldoende voorschriften voor medicatie en de nodige attesten.