Diagnose en behandeling van PH

Dit document is een eenvoudige vertaling van de klinische richtlijnen voor de behandeling van pulmonale hypertensie. Het helpt om de professionele richtlijnen te begrijpen.

Voor wie is dit document bestemd en waar gaat het over?

Dit document is voor patiënten met pulmonale hypertensie (PH), hun families of mantelzorgers. Het legt uit welke aanbevelingen er staan in de klinische richtlijnen voor PH.

Deze PH richtlijnen zijn een geactualiseerde versie van de vorige richtlijnen. Ze zijn in 2015 gezamenlijk opgemaakt door de European Respiratory Society (ERS) en de European Society of Cardiology (ESC). Ze houden rekening met nieuwe ontwikkelingen in behandelingen en met nieuwe kennis en inzichten over PH. Dit zowel over het effect van PH op het lichaam als wat de oorzaak van PH kan zijn.

Wat zijn klinische richtlijnen?

Klinische richtlijnen zijn het resultaat van een wetenschappelijk proces. Hierbij brengt men de laatste vorderingen in kaart van het onderzoek over een ziekte of een symptoom. Men houdt hierbij rekening met de mening van deskundigen en de prioriteiten van patiënten en mantelzorgers, die ervaring hebben met de aandoening. Klinische richtlijnen zijn geschreven voor professionele gezondheidswerkers. Zij gebruiken deze als een soort handleiding. Zo weten ze wat de beste werkwijze is om een diagnose te stellen, maar ook om de ziekte te behandelen en op te volgen.

Vertaling

Deze eenvoudige vertaling is vertaald in verschillende talen. Je kan ze raadplegen op de site van de European Lung Foudation. De nederlandse vertaling is uitgevoerd door patiëntexperten in opleiding en werd nagekeken door Prof. C. Belge en PH consulenten Tess Wynants en Julie De Saedeleer van het UZ Leuven. Het origineel document in het Engels kan je hier terugvinden.

Deel deze pagina: