Wanneer kreeg uw man de diagnose?
Riet: Mijn man kreeg de diagnose Pulmonale Hypertensie na een longembolie, 10 jaar geleden. In september is de diagnose bevestigd, in november is hij geopereerd. Maar ik denk dat hij het al langer had, toen wij trouwden had hij al last van zijn longen en werd vastgesteld dat hij slechts over 80% van een normale longcapaciteit beschikte. Als kind had hij een positieve reactie op TBC maar hij is nooit ziek geweest, men heeft altijd gedacht dat het hier iets mee te maken had.
De longembolie was dus tien jaar terug, is de vaststelling dan vrij snel gebeurd?
Riet: Ja, wij hebben heel veel geluk gehad, we waren op skivakantie en hij had altijd wel last, maar nu kon hij na één bocht niet meer verder. We zijn op zondag thuis gekomen en de dinsdag naar de longarts gegaan en hij moest onmiddellijk blijven. Er was een massieve longembolie, dat opende de ogen. De dokter begreep het niet, Herwig had geen last, geen pijn, niks… Men heeft eerst geprobeerd om de longembolie aan te pakken maar de longarts sprak toen ook al van pulmonale hypertensie. In september was de longembolie nog niet weg en zijn we naar Leuven doorverwezen waar de diagnose is gesteld. Daar werd hij uiteindelijk ook geopereerd. We hebben geluk gehad dat de diagnose zo snel is gesteld maar het is wel schrikken. We hebben de verkeerde lotto gewonnen zeg ik altijd.
Wat maakt zijn diagnose zo specifiek dat een operatie noodzakelijk werd?
Riet: Herwig heeft CTEPH, een specifieke vorm van pulmonale hypertensie. Met de operatie heeft men geprobeerd om de klonters uit zijn aders te verwijderen. Ik was een leek daarin en dacht haal die klonter dan gewoon weg. Tot de arts me uitlegde dat hij slechts 5% kans had op overleven. Uiteindelijk is er geopteerd om het risico te nemen en de operatie uit te voeren.
Wat hebben ze tijdens de operatie gedaan?
Riet: Hij is een negental minuten ‘dood’ geweest, ze hebben het hart stil gelegd en een poging gedaan om de klonters te verwijderen. Maar met die kleine adertjes is dat niet volledig gelukt. Reeds tijdens de operatie begon hij opnieuw klonters aan te maken, daarom hebben ze een ‘parapluutje’ gestoken, net voor het hart, om te vermijden dat de klonters in het hart terecht zouden komen. Met medicatie, Tracleer en bloedverdunners, is hij nu tien jaar stabiel. De zuurstofbehandeling is een jaar na de operatie opgestart, in 2007.